Skip to content

Vijf tips om je Cito beter te maken

Vijf tips om je Cito beter te maken

 

Binnenkort is het weer zover: De groepen 3 t/m 8 van de Juliana van Stolbergschool maken dan hun Cito toetsen. Wij geven u graag 5 tips om uw kind goed voor te bereiden op deze toetsen.

1. Voldoende slaap

Het is natuurlijk altijd belangrijk dat uw kind goed slaapt. In de leeftijd van een groep 3 leerling is ongeveer 11 uur per nacht voldoende. In groep 8 is nog zo’n 10 uur slaap het minimum. Ook is rustig inslapen van belang. Je slaapt veel rustiger als je nog even een boek gelezen hebt, dan wanneer je een game hebt gespeeld.

2. Een goed ontbijt

We horen het vaker… ‘Maar ik heb geen honger!’ als reden om een ontbijt over te slaan. Maar die vlieger gaat niet op. Een auto kan ook niet rijden zonder brandstof, en je hersenen hebben de voedingsstoffen uit je ontbijt nodig om optimaal te kunnen functioneren. Als je geen zin hebt in een boterham, begin dan lekker met yoghurt en muesli!

3. Voorlezen!

Als voorbereiding op de Citotoets Woordenschat en Begrijpend Lezen is voorlezen echt heel belangrijk. Zelfs tot in de hoogste groepen helpt het als ouders voorlezen. Dat versterkt de woordenschat van uw kind, waardoor lezen ook een stuk beter gaat. Als kinderen ouder worden, helpt het als ze zelf gaan voorlezen aan de ouder. Zo leren ze teksten beter begrijpen.

4. Samen oefenen

Welk kind houdt er niet van een ‘challenge’? Daag uw kind uit om steeds iets hoger te scoren met de tempotoets tafels, of kijk wie er de meeste spelfouten kan halen uit de weekkrant. Zo oefent u speels. Door samen kleine successen te vieren, motiveert u uw kind om het beste uit zichzelf te halen.

5. Niet te veel druk

Niets is lastiger dan een topprestatie leveren met de gedachte dat álles ervan afhangt. Dat doet het niet! Een toets is ook maar een toets, en iedereen heeft wel eens een toets verpest. Dat betekent niet dat het niet meer goed kan komen, of dat je talent niet meer gezien wordt. Leg niet te veel druk op de schouders van uw kind. Een gelukkig kind presteert beter!

Visie van de school

De Juliana van Stolbergschool neemt Citotoetsen af om zichzelf te controleren: Leren de kinderen genoeg van onze lessen? Door de onafhankelijke toetsen van Cito te gebruiken, kan de school haar kwaliteit dus meten.

Daarnaast is de school verplicht de toetsen uit groep 6, 7 en 8 als leidraad te gebruiken voor het maken van een schooladvies. Let op! Leidraad betekent, dat de school mag afwijken van de norm. De inschatting van de leerkracht blijft altijd leidend.

Back To Top