Skip to content

Verhalen over vrijheid

Groep 7/8 van de JvS was vandaag uitgenodigd bij Loods 24. Op deze plek met een trieste, maar belangrijke geschiedenis, kregen de kinderen uitleg over vrijheid. Zij hebben ademloos geluisterd naar Arie de Bruijn (oud-voorzitter van onze stichting!). Hij vertelde over de Joodse kinderen die vanuit Loods 24 zijn gedeporteerd. Ook kregen de kinderen te horen over onderdrukking in onze tijd. Deze les maakt nog maar eens duidelijk dat we blij mogen zijn met onze verworven vrijheden!

Meryem uit groep 7/8b schreef het volgende verslag:

Wij (groep 7/8b) zijn naar een geschiedenis monument ,Loods 24, geweest. Met zonnestralen en een blauwe lucht hing er een sfeer, een sfeer die je een vrijheidsgevoel gaf. Dit was dan ook waar het over ging. Mensen die in de tweede wereldoorlog leefden, leefden niet in vrijheid. Voornamelijk Joden want Joden werden gezien als lage mensen door bijvoorbeeld Adolf Hitler. Meester Arie en meester Andries vertelden ons uitgebreid over een paar van de 686 kinderen die werden meegevoerd naar concentratiekampen. ‘’Elk kind heeft immers een eigen verhaal.’’ Bovendien mochten wij luisteren naar Parisa uit Iran, ze was in Iran journalist net als haar man en ze maakte foto’s voor de Iraanse televisie. Ze woont sinds 2013 (6 jaar) in Nederland en ze is blij dat ze hier is. Ze geniet van de vrijheid die ze hier heeft. Ze heeft gedichten geschreven over vrijheid. Een aantal van die gedichten heeft ze voorgelezen, daarna was het aan ons om een elfje over vrijheid te schrijven.
Ik kreeg kippenvel bij het idee dat er honderden mensen ongeveer 80 jaar geleden met zusjes en broertjes stonden te wachten, wachten op iets vreselijks, maar tegelijkertijd onzeker waren van wat er zou gebeuren met ze. 686 namen, 686 kinderen die allemaal een leven voor zich hadden.
Dit was het moment dat iedereen stil stond bij het feit dat wij vrij zijn om te zeggen wat we willen, om te staan waar we willen, om te kiezen op wat we willen en ga zo maar door.
Dit was een mooie ervaring waarbij ik besefte dat ik dankbaar moet zijn voor de manier waar wij in Nederland kunnen leven, ‘’in vrijheid.’’

Back To Top